Varicele: de ce apar, când este necesară intervenția chirurgicală și cât costă

Întotdeauna picioarele frumoase atrag atenția! Exista însă și persoane care se confruntă cu inesteticele varice și care caută soluții pentru a depăși această problemă. Profesor Universitar Dr. Mircea Patrut vorbește despre complicațiile provocate de varicele netratate!

Varicele afectează, din păcate, mai mult de 50% din populație. În general, apar în funcție de moștenirea genetică, de organism, chiar și începând cu 18-20 de ani. Această afecțiune nu îi iartă nici pe bărbați. Unii dintre ei ajung la ulcer varicos, care, netratat la timp, duce la complicații severe. Mai devreme sau mai târziu se ajunge la inevitabila operație! Soluții există, dar trebuie găsite cele mai bune alternative!

Tulkarem este prima clinica particulară de flebologie (varice) din România care pune la dispoziția publicului larg din, atât din țară, cât și din străinătate, cele mai rapide și eficiente metode de tratare a bolii varicoase, chirurgical (chirurgie estetica selectivă a varicelor), metode endovenoase (scleroterapia ecoghidata cu spuma, laser endovenos de toate tipurile, closure cu radiofrecvență, abur).

Tehnicile folosite de Prof. Univ. Dr. Pătruț Mircea la Hiperclinica Tulkarem sunt unice și au în spate 30 de ani de experiență.

  •  Cele mai noi tehnici pentru operatia varicelor sunt:
    Laserul endovenos, radiofrecvența, închiderea venei safene cu GLUE.

Varicele: principalele cauze

Principala cauza a apariției varicelor este tromboflebita.

“Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafața pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, sau venele membrului superior. Pe lângă faptul ca sunt inestetice, acestea pot fi însoțite uneori și de durere. În unele cazuri pot apărea și inflamații ale picioarelor. De regulă, varicele apar la persoanele care stau mult timp în picioare. Senzațiile de care sunt însoțite sunt ușoare la început, de arsură sau de greutate în picioare, chiar și de mâncărime la nivelul pielii. Acestea nu sunt doar o problemă care ține de estetică, pentru ca netratate la timp produc complicații!”, spune Prof. Dr. Mircea Pătruț.

Operațiile complexe de varice implică însă și costuri mai ridicate, atât din cauza device-urilor folosite, a aparaturii performante, a complicațiilor care variază de la un pacient la altul. În funcție de stadiul evolutiv al bolii, acestea pornesc de la 4000 Ron și pot ajunge până la 20.000 Ron.

Varicele: ce complicații pot apărea

Complicațiile majore pot avea ca și consecință pierderea vieții.

  • Tromboflebita superficială: se poate extinde la sistemul venos profund și poate determina tromboflebita profundă;
  • tulburările trofice cutanate: pot merge de la simple dernite pana la ulcer trofic;
  • edemul membrelor pelvine, care poate să fie inițial reversibil, pâna la edemul permanent, fix, gigant, monstruos, dar și cangrena venoasa a membrele pelvine;

Există și embolia cardiacă și cea pulmonară care pot merge până la stop cardiac sau pierderea unei mase importante din plămâni, fisurarea varicelor cu hemoragie externă.

Tot la complicații putem aminti infecțiile la nivelul membrelor pelvine, la nivelul pielii, al mușchilor și al oaselor.
Insuficiența venoasă a membrelor pelvine sau boala varicoasă este o afecțiune cu transmitere congenitală (moștenim o slăbiciune în a face această boală).

Pe lângă transmiterea ereditară mai intervin și alti factori :
-Tulburările endocrineș;
-Sarcina;
-Constipația;
-Tusea cronică;

Varicele: cum se tratează

Tratamentul nechirurgical se aplică doar în faza de început a bolii.
Ca măsuri de prevenție putem aminti:

  • Drenajul postural (odihna cu picioarele ridicate);
  • Purtarea de ciorapi elastici medicinali), care presupune o anumită conduită (ciorapul elastic are diverse grade de compresie), pentru prevenție se folosesc ciorapi de gradul 1 si gradul 2. Ciorapul medicinal trebuie să fie personalizat, adica să respecte dimensiunile fiecărui pacient, ca să se muleze astfel perfect pe piciorul cu probleme și să își poată face efectul.