Ce vinuri servim la masa de Paște

Servit rece sau la temperatura camerei, însoțind diverse feluri de mâncare sau deserturi delicioase, consumat în diferite contexte sociale, vinul este nelipsit din alimentația oamenilor, încă din cele mai vechi timpuri.

Pe lângă multitudinea de arome generatoare de povești, vinul este și o sursă inepuizabilă de informații interesante, cum ar fi acelea că în lume există o varietate de peste 10.000 de soiuri de struguri pentru producția de vin sau că, în afară de cunoscutele culori roșu, alb și rosé, se pot bea și vinuri portocalii, albastre sau verzi.

Și totul ține de producție, un proces pe care vechii egipteni îl asociau cu alchimia, iar călugării cistercieni și benedictini l-au ridicat la rang de artă, în perioada medievală. Se spune că ei gustau întâi pământul pentru a identifica dacă este un sol bun pentru cultivarea viței de vie, specială pentru obținerea vinului.

Pentru a se asigura că strugurii proaspăt culeși sunt prezentați la cramă la o temperatură cât mai apropiată de cea necesară debutului fermentării, producătorii de vin de calitate preferă să recolteze noaptea. Atunci temperatura este scăzută și astfel nu se „șochează” strugurii prin răcire ulterioară, în cramă, în incinte de frig, cum trebuie procedat atunci când culesul se realizează pe timp de zi.

Și, totuși, ce vinuri alegem în aceste zile de sărbătoare?

La începutul mesei, specialiștii de la Villa Vinea cred că putem opta pentru un spumant, care sa deschida papilele invitatilor. https://villavinea.com/shop/cuvee-celest/

Când servim mielul alegem un pinot noir: https://villavinea.com/shop/pinot-noir-selection/

iar la desert , pentru pască / cozonac – un vin dulce, de: https://villavinea.com/shop/contessa/

Cadou, pentru vizitele de Paste:

– Argilla 2016 – vin superpremium, in editie limitate: https://villavinea.com/shop/villa-vinea-argilla-alb-2016/

– Pachet Rasfat de Primavara, realizat alaturi de producatori din comunitatea Slow Food Mures – https://villavinea.com/shop/pachet-rasfat-de-primavara/