Endometrioza este o afectiune cronică, ginecologică, care se manifestă prin dezvoltarea țesutului endometrial ce căptușește cavitatea uterină, în alte zone din afara uterului.
Endometrioza –în funcție de zona de implantare și de forma de manifestare se poate împărți în endometrioza abdomino – pelvină (peritoneală superficială, chisturi ovariene endometriozice, endometrioză profundă, pe vezica urinara sau intestine, ligamentele uterine sau in spatele uterului, pe trompele uterine) și extrapelvină (plămâni sau în alte părți ale corpului). Pentru a afla mai multe despre această afecţiune, am stat de vorbă cu medicul Slavian Bumbu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica AS.
Simptomele după care poate fi recunoscută?
Simptomul principal este durerea, fie durerea localizată la nivelul abdomenului inferior, fie zona pelviană (70% dintre femeile cu dureri pelvine cronice).
Crampe menstruale severe sau dismenoreea – durerea resimtita creste in intensitate inainte si in timpul menstruatiei care este abundenta (menoragia) si sunt prezente pierderi de sange premenstrual. Severitatea simptomelor nu este influentata de cantitatea prezenta de tesut endometrial ectopic (din afara uterului). Unele femei cu o cantitate mare de tesut ectopic nu prezinta simptome. Altele, cu mult mai putin tesut, au dureri severe. La multe femei, endometrioza nu provoaca durere decat dupa cativa ani de la instalarea afectiunii. Pentru aceste femei, actul sexual este dureros inainte sau in timpul menstruatiei.
Femeile care sufera de endometrioza se confrunta de cele mai multe ori si cu urmatoarele simptome:
-distensie abdominala (balonare), durere in timpul miscarilor intestinale, diaree, constipatie sau sangerari rectale in timpul menstruatiei;
-dispareunie – contact sexual dureros
-durere la urinare, prezenta de sange in urina, nevoia frecventa si urgenta de a urina, precum si durere la nivelul osului pubian;
-dureri abdominale bruste si acute;
-dureri de spate, dureri de cap si oboseala cronica.
– infertilitate
Toate aceste manifestări afectează bunăstarea fizică și psihică a pacientelor cu endometrioză și au un impact negativ asupra calității vieții.
La ce varsta poate aparea?
Studiile arata că 1 din 10 femei aflate la vârsta reproductivă sunt afectate de endometrioză și până la 50% din femeile cu infertilitate sunt suspecte de această patologie. S-au raportat și cazuri în care fetițe fără menarhă (prima menstruație) au fost diagnosticate cu endometrioză. Există și cazuri în care această patologie a apărut după histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului). Controalele periodice anuale si cele imediate dupa ce apar primele simptome sunt imperios necesare pentru a trata la timp boala si pentru a preveni apariția complicatiilor, ne sfatuieste medicul ginecolog.
Cauzele ce îi determină apariția?
În cele mai multe situatii, chiar dacă nu sunt cunoscute cauzele, endometrioza se poate dezvolta dacă există:
- o predispozitie ereditară
- inflamatie cronică
- boli autoimune
- un ciclu menstrual mai scurt de 28 de zile si o menstra mai mare de 7 zile
- dereglari hormonale
- istoric de histerectomie
Factori de risc?
Printre factorii de risc ai endometriozei, pot fi:
- lipsa nașterilor;
- debutul precoce al primei menstruații;
- menopauza tardivă;
- cicluri menstruale scurte;
- un nivel crescut de estrogen;
- un indice mic al masei corporale;
- istoric de endometrioză în familie.
Ce complicatii pot aparea? Poate duce la infertilitate?
“Principala complicatie a endometriozei este infertilitatea. Endometrioza in forma severa poate impiedica ajungerea ovulelor de la ovar la uter, ceea ce cauzeaza infertilitate. Endometrioza usoara poate, de asemenea, declansa infertilitate. Medicul ginecolog recomanda femeilor diagnosticate cu endometrioza sa nu amane conceperea copilului, deoarece afectiunea se poate agrava in timp si contribui la afectari mult mai mari si pe arii extinse, cuprinzand structuri nervoase si nu numai, fapt ce ar avea impact fizic si psihic diminuand vertiginos calitatea vietii”, spune medical Slavian Bumbu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica AS.
Cum se pune diagnosticul? Ce teste sunt necesare?
Studiile arată că durata medie dintre debutul simptomatologiei și momentul în care se stabilește diagnosticul de endometrioză este de 6-12 ani în Europa.
Un prim pas in diagnosticarea endometriozei este anamneza (istoricul pacientei). Medicul ginecolog efectueaza apoi un examen ginecologic, urmat de ecografia transvaginala, care poate semnala prezența endometriozei la nivelul ovarelor, vaginului, colului uterin sau vezicii urinare.
În completarea anamnezei și a ecografiei transvaginale alte metode de investigare imagistică sunt recomandate pentru confirmarea endometriozei:
RMN cu protocol de endometrioză – această investigație poate evidenția prezența focarelor endometriozice de la nivelul pelvisului și intestinelor, eventualele aderențe, dar și nodulii recto – vaginali sau vezicali, stenozele colonului, adenomioza și alte modificări ale acestei patologii.
Examenul CT poate fi util în diagnosticul și evaluarea extensiei endometriozei la nivelul intestinului. Examinarea CT combinată cu distensia colonului cu apă ajută la determinarea prezenței și profunzimii leziunilor intestinale endometriozice.
Colonoscopia virtuală permite navigarea virtuală în interiorul colonului cu obținerea unor imagini CT 3D de înaltă calitate. Este un test imagistic rapid, neinvaziv, cu disconfort minim pentru pacient care presupune insuflarea de aer pe o canulă în interiorul intestinului. Permite evaluarea organelor abdomino-pelvine și poate preciza extensia unei formațiuni tumorale dincolo de peretele colonului.
Laparoscopia – in scop diagnostic si/sau si curativ. Gold standard in confirmarea diagnosticului de endometrioza este examinarea laparoscopica cu confirmarea histologica dupa biopsie a leziunilor.
Analizele de laborator se efectuează frecvent pentru a exclude alte cauze de durere pelvină, complicații infecțioase sau prezența unei sarcini. Se efectuează sistematic hemoleucograma, B-hCG sau testul de sarcină, sumar de urină și urocultură, culturi din colul uterin.
O mențiune aparte privește markerul seric CA125 care a fost intens studiat pentru a fi folosit în diagnosticul endometriozei, dar, pentru care nu a fost demonstrată o specificitate adecvată, în consecință nu este recomandat de rutină.
Care poate fi tratamentul?
Tratamentul endometriozei urmeaza doua cai, tratamentul propriu al Endometriozei si tratamentul Infertilitatii cauzate de Endometrioza.
Tratamentul este individual, difera de la caz la caz si poate fi simptomatic, paleativ sau curativ, medicamentos, chirurgical sau alternativ. Nu exista un tratament optim pentru toti, deoarece in cele mai multe cazuri de endometrioza avansata este necesara recuperarea fizica, psihica si functionala.