Acneea: cum o tratăm la maturitate. Factorii care o declanșează

La vârsta maturităţii, acneea este declanșată de anumiți factori care pot fi foarte uşor de controlat. La pubertate, această afecțiune este influenţată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei. Iată ce spune dermatologul!

Gelurile, cremele și spalatul excesiv favorizează acneea

Anumite produse cosmetice pot constitui o cauza bine determinată pentru declanșarea acneei: cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară, gelul de bierbierit şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii. Astfel, pielea nu mai poate respira, existând riscul apariţiei coşurilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică şi poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici permanente.

Spălatul excesiv şi gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor. Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că astfel pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariţie a coşurilor. Si nu trebuie să uităm de stres. Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează aşa-numitul hormon al stresului numit cortizol care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale aleglandelor sebacee.

Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.) poate fi un factor în apariția acestei boli, dar și moștenirea genetică.

Diagnosticul precis, primul pas spre succes

În acest caz este esenţial să consultaţi cu un medic dermatolog care vă poate oferi cele mai bune soluţii. Astfel,  medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, o anamneză amănunțită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul afecțiunii, factorii care agravează acneea, tratamente folosite. E posibil ca la unii pacienți medicul să solicite efectuarea unor analize (cultura din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginală).

Pe baza tuturor acestor informații, dermatologul vă poate recomanda un tratament adaptat, personalizat, care va fi ajustat în funcție de evoluție.

Tratamente laser ultraperformante în acnee

Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. “Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp”, spune dr Amalia Anghel, medic primar dermatolog și fondator al clinicii Skinmed.
Clear Skin este un laser folosit în dermatologia estetică pentru mai multe tipuri de afecțiuni: acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație, îmbătrânire.
Laserul Clear Skin are două acțiuni principale în tratamentul acneii active:
• va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene
• va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretând sebum în cantitate mai mici, mai fluid.
“Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive”, precizează dr. Anghel.

Protocolul cuprinde o serie de 4-6 ședințe, la 2 săptămani, și pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe. O ședință de tratament durează 30 minute și nu necesită anestezie. În general, timpul procedurii apare o senzație de căldură și ușoare întepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fracționat, microneedling), pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice, iar asta pentru că pielea nu a fost afectată și nu are nevoie de o perioadă de vindecare.