Îți e poftă de lasagna? Chef Jakob Hausmann îți explică cum poți pregăti acest delicios fel de mâncare.
Lasagna este preparatul italian care a cucerit întreaga lume. Foile late de paste și sosul béchamel cremos completează de minune savoarea plină de personalitate a cărnii de vită ”îndulcită” cu aroma proaspătă a roșiilor bine coapte. O rețetă perfectă pentru un prânz de week-end sau de vacanță alături de familie!
Lasagna – ingrediente 4 porții
- 2 linguri de unt;
- 12 – 15 buc. foi de lasagna;
- 50g parmezan;
- 1 kg sos Bolognese;
- 1 kg sos béchamel;
Pentru sosul Bolognese aveți nevoie de:
- 600g carne tocată;
- 150g morcovi;
- 150g țelină;
- 150g ceapă;
- 5 linguri ulei;
- 2 linguri făină;
- 200 ml vin roşu;
- 1 litru supă concentrată de vită;
- sare, piper după gust;
- 2 buc. foi de dafin;
- 1 linguriţă oregano;
- 600g roșii decojite (proaspete sau din conservă);
- 100g pastă de tomate;
- 2 buc. usturoi;
Mod de preparare
Se curăţă morcovii, ţelina şi ceapa şi se taie în cuburi mici, delicate. Usturoiul se toacă mărunt. Roşiile se toacă grosier. Se încinge uleiul în tigaie, se adaugă carnea tocată şi se prăjeşte la foc iute. Apoi se pun legumele, usturoiul şi se călesc puţin, se pudrează cu făină, se adaugă pasta de tomate, se prăjeşte scurt, apoi se stinge cu vin roşu. Se adaugă bulionul de carne, foile de dafin și oregano.
Se fierbe la foc mic circa 45 minute. Dacă este prea consistent, se mai adaugă supă de vită. Se condimentează cu sare şi piper după gust.
Sugestia bucătarului:
Se pot folosi şi roşii proaspete, dar trebuie decojite. Se scoate cotorul, se crestează în cruce şi se pun în apă clocotită unde se fierb circa un minut, se scot, se ţin sub jet de apă rece şi apoi se curăţă uşor de coajă. Se îndepărtează seminţele şi se toacă.
Pentru sosul Bechamel, aveți nevoie de:
- 1l lapte;
- 60g unt;
- 60g făină;
- sare, piper, nucșoară după gust;
Mod de preparare:
Se încălzeşte untul, se adaugă făina şi se încinge fără a o rumeni, se stinge cu lapte şi se fierbe amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Se așezonează cu sare, piper şi nucşoară rasă. După ce aveți pregătite toate ingredientele, puteți trece la pregătire:
- Se încinge cuptorul la 240 grade. Se unge o formă potrivită cu unt.
- Pe fundul ei se pune puţin din compoziţia de Bolognese, apoi se acoperă cu foi de lasagna. Se repetă procedura de 4-6 ori, astfel încât să se umple forma. Deasupra se toarnă sosul beşamel şi se presară parmezan ras.
- Se gratinează la cuptor, la 240 grade, circa 20 – 25 minute. Înainte de servire se lasă să stea circa 5–8 minute.
Sugestia bucătarului:
Trebuie avut grijă ca sosul Bolognese să nu fie prea subţire, altfel se moaie foile de lasagna şi se destramă. Se poate adauga sos beşamel la fiecare strat, în această ordine: carne, bechamel, foi de lasagna. Poftă bună!