Cum se vede Cuba prin ochii unei cubaneze îndrăgostite de România

Yulicary Sarracent este cunoscută ca tour-leaderul cubanez care însoțește călătorii români în destinații exotice de pe întreg mapamondul. Este descrisă de cei care călătoresc cu ea ca fiind o sursă inepuizabilă de bucurie. Yulicary vine din Cuba și a ajuns pentru prima oară în România alături de tatăl său, care era reprezentantul Cubei într-o misiune diplomatică.

Yuly recunoaște că între ea și România a fost dragoste de la prima aterizare, un sentiment pe care nu-l mai simțise,  deși schimba țară la fiecare cinci ani. La finalul mandatului s-a întors cu greu în Cuba. Pasionată de călătorii, cubaneza a devenit ghid local și, pentru că învățase foarte bine limba, a început să preia grupurile de turiști români. Așa a descoperit-o Eturia, care i-a oferit oportunitatea de a reveni în România. “Iubesc țară, oamenii și mai ales limba. Nu știu exact cum, însă, uneori, mă surprind că gândesc în română și că visez în aceeași limbă!’’, spune cubaneza îndrăgostită de România.”

Întrebată de ce ar vizită românii Cuba, Yulicary este de părere că această țară este o poveste și personajele principale sunt oamenii, cultura și istoria. Tot ea face o afirmație total neașteptată. Yulicary crede că turiștii care pleacă în țară ei cu așteptări foarte mari și în căutare de cele mai bune hoteluri vor fi, cu siguranță,  dezamăgiți, iar asta nu pentru că serviciile n-ar fi bune, ci pentru că ceea ce oferă această țară este mai presus de lucruri materiale. Cuba îți redă bucuria de a trăi, pentru că fiecare colț al țării are ceva de oferit, începând cu capitala,  Havana, și terminând cu cel mai estic oraș – Baracoa.  Întrebată ce nu ar trebui să facă un turist român ajuns în Cuba, Yulicary spune că țara sa este o destinație sigură și că foarte puține lucruri sunt interzise. Ne recomandă însă să nu călătorim cu gândul că este o destinație săracă. Localnicii nu sunt foarte bucuroși când un turist se referă la ei ca un popor sărac. “De ce nu ne place această abordare? Pentru că noi ne considerăm un popor binecuvântat, pentru că am înțeles care este adevăraaă fericire în viață, și că nimic nu se compară cu bucuria de a trăi din plin fiecare zi ”, mărturisește Yulicary

Ce nu ar trebui să ratăm când ajungem în țara lui Fidel Castro? Yuli crede că este important să facem un tur un tur al orașului, chiar dacă nu dorim să vizităm toate obiectivele turistice. Ce activități puteți încerca în Havana:

  • plimbări în zone tradiționale, precum : El Malecon, Paseo del Prado, Quinta Avenida, Paseo del Puerto, El Callejon de Hamlet, El Bosque de la Habana, Casă Fuster, El Cristo, El Morro;
  • vizite în diferite muzee: Muzeul Revoluției (Museo de la Revolucion), Muzeul Orașului (Palacio de los capitanes Generales), Muzeul Belle Art Cubanez (Museo de Bellas Artes), Teatrul cel Mare (Gran Teatro de la Habana), Memorialul Jose Marți (Plaza de la Revolucion);

Ajunși în Havana, turiștii nu trebuie să ocolească show-ul Buena Vista Social Club, spectacolul Tropicana, plimbarea cu celebra mașină de epoca, vizita la casa lui Hemingway (Fincă Vigia). De asemenea, aceștia nu trebuie să lipsească de la întâlnirea cu apusul din Malecon și să se aventureze în Piața Armelor și pe la  tarabele cu  antichități. Tot cubaneza noastră ne recomandă piesele de balet de la Teatrul cel Mare și show-urile de rumba de la Callejon de Hamlet. Alte atracții cubaneze ce ar fi de descoperit în Vinales, o rezervație din zona de vest a țării, locul unde se cultivă cel mai bun tutun din lume, cu siguranță ați auzit despre mărcile de trabuc Cohiba, Montecristo, Romeo & Julieta – acestea fiind produse în Vinales.

Deși pandemia a închis lumea turismului și implicit Cuba pentru români, turiștii pot ajunge, totuși, în zonele de plajă, Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cayo Santa Maria. Restul țării va fi închis până la sfârșitul lunii octombrie. Dacă vă doriți să ajungeți de Revelion  într-un loc exotic, Cuba poate fi alegerea ideală (https://www.eturia.ro/vacanță/revelion-2021-sejur-havana-plajă-cayo-santa-maria-cuba-11-zile)