PREDYCT, platforma care prognozează când ți se va strica mașina

PREDYCT este o platformă de mentenanță predictivă care anunță utilizatorii când li se vor strica autovehiculele, ajutând astfel mașinile conectate să petreacă mai mult timp pe șosea și mai puțin timp în service. Ea este lansată de AD AUTO TOTAL împreună cu GARRETT ADVANCING MOTION.

Serviciul va fi disponibil la nivel național prin rețeaua AD AUTO TOTAL de la finalul anului 2019 și se adresează preponderent flotelor auto (transportatori de persoane sau mărfuri, societăți de leasing operațional sau furnizori de servicii rent-a-car).

AD AUTO TOTAL a intuit nevoile pieței locale încă din 2016, când, prin sistemul Telematrix (TMX), a început să ofere companiilor românești răspunsuri la problemele de gestionare a flotelor auto. Prin intermediul platformei sale de management al flotelor, AD AUTO TOTAL administrează peste 30.000 autoturisme și autoutilitare aparținând unor institituții de stat sau private. Bazat pe tehnologie de ultimă oră, Telematrix include funcții de monitorizare GPS, posibilitatea de diagnoză la distanță, în timp real, a stării tehnice a autovehiculului, oferă analiza stilului de condus și asociere rută-șofer. Toate operațiunile se fac de la distanță: citiri coduri de eroare sau parametri în regim dinamic, înregistrări valori şi generare de analize grafice pe perioade predefinite. În service, personalul calificat demarează procedura de diagnoză, având posibilitatea să observe în timp real atât comportamentul vehiculului, cât și istoricul său, în diverse condiții de rulare. Baza de date în care sunt salvate traseele și informațiile rezultate din diagnoză este disponibilă clientului pe o perioadă de 2 ani.

Cum sunt identificate problemele autovehicului

Înglobând acum expertiza GARRETT ADVANCING MOTION în domeniul prognozei și diagnozei aeronautice, platforma PREDYCT va oferi, alături de diagnoză, o funcție unică în Europa, și anume prognoza de defecte asistată de inteligența artificială. Concret, identificarea problemelor vehiculului auto înainte ca ele să apară. Portofoliul GARRETT ADVANCING MOTION (fostă Honeywell Transportation Systems) include monitorizarea a 85% dintre sistemele Boeing 777, înregistrând performanțe notabile (80% reducere a erorilor de diagnosticare, reducerea timpului de reparații la jumătate, și 1,2 mil. USD economii la costurile de mentenanță per aeronavă).

„Analizând comparativ pragurile nominale cu indicatori sintetici, analiza predictivă oferă corelații semnificative, care ar fi dificil de descoperit de om, semnalizând abaterile în afara parametrilor normali. O anomalie ce poate părea nesemnificativă când este observată la un singur vehicul devine un real semnal de alarmă când este agregată cu date provenind de la mii de alte automobile cu aceeași problemă. Următorul pas este înțelegerea contextului și identificarea repetabilității modelului, cu ajutorul algoritmilor. PREDYCT va estima în cât timp componenta sau subsistemul se vor degrada în așa măsură încât să împiedice funcționarea corectă a mașinii, și mai mult decât atât, vor afecta și componentele sau subsistemele adiacente componentei defecte. Estimăm că PREDYCT va reduce indisponibilitatea mașinilor monitorizate cu până la 50% și le va crește longevitatea cu până la 40%”, declară Cătălin Popescu, GARRETT ADVANCING MOTION.

„Avem o imagine clară a viitorului. Pentru asta e nevoie de inovație în cercetare, capacitate de analiză și privire de ansamblu, pe care le exersăm constant. Am investit 300 000 euro în dezvoltarea platformei și astăzi suntem în măsură să oferim companiilor din toată România un instrument valoros. Platforma PREDYCT va asigura trimiterea către client a unui raport zilnic cu vehiculele din flota. Sistemul va înștiința managerul de flotă asupra potențialelor defecte grave ce pot duce la imobilizarea anumitor vehicule, va evalua situația din punct de vedere tehnic și va facilita programarea în service. Va estima, de asemenea, costurile de reparații și downtime, le va reduce cu până la 20%, și va oferi rapoarte statistice pe perioade predefinite”, spune Bogdan Dimitriu, AD AUTO TOTAL