Material realizat de Laura Boico
Morcovul conține numeroase subsțanțe nutritive și vitamine esențiale pentru organismul uman, printre care caroten, calciu, fibre, magneziu, zinc, vitamina E sau vitamina K. La început, morcovii nu erau cultivați în scop alimentar, ci pentru beneficiile pe.care le aduceau sănătății. Potrivit unor date istorice, se crede că morocovul a fost cultivat pentru prima dată în Afganistan.
În prezent, morcovul este folosit în numeroase rețete culinare, fiind după cartof una dintre cele mai consumate legume din lume. De asemenea, morcovii pot preveni numeroase boli. Includerea lor în alimentație poate scădea riscul apariției cancerului de sân, de piele, dar și a cancerului pulmonar, iar asta datorită conținutului mare de betacaroten, care în organism se transformă în vitamina A, dar și subsțantelor antioxidante și nutritive.
Vedere. Lipsa vitaminei A ducea la orbirea nocturnă, deoarece retina are nevoie de aceasta. Deficitul de Vitamina A se poate corecta cu ajutorul alimentelor bogate în betacaroten, care îmbunătățesc vederea.
Boli de inimă. Morcovii ne pot ține departe de infarct sau pot contribui la scăderea colesterolului.
Piele. Vitamina A este un factor important atunci când vine vorba de sănătatea pielii. Substanțele nutritive din sucul de morcovi, dar nu numai, ajută la protecția pielii, refacerea acesteia, precum și la creșterea imunității organismului. În afecţiunile dermatice are proprietăţi antiseptice, antiinfecţioase, cicatrizante și calmante. Ba mai mult, îmbunătățește aspectul tenului.