Exclusiv! Chef Jakob Hausmann: Mere în aluat cu sos de vanilie

Desertul este felul de mâncare cel mai așteptat, mai ales de către cei mici. În general, mirosul de mere, scorțișoară și vanilie ne aduce tuturor aminte de prăjiturile bunicii și de nerăbdarea cu care așteptam să se răcească plăcintele abia scoase din cuptor. Merele în aluat se pot mânca și fierbinți, astfel încât tot ce aveți de făcut este să-i chemați pe cei dragi să vă ajute să le pregătiți, iar asta pentru le savura cât mai repede.

Mere în aluat cu sos de vanilie: ingrediente pentru 4 persoane

Aluat

  • 100g făină albă
  • 100 ml bere
  • 2 linguri ulei
  • 50g albuş de ou
  • puţină sare

Sos de vanilie

  • 400 ml lapte
  • 100 g gălbenuş
  • ½ baton vanilie sau 1 esenţă
  • 25g zahăr
  • 600 g mere
  • 25g suc de lămâie
  • 25g zahăr
  • 15g rom (dacă doriți)
  • 2 l ulei (pentru prăjit în baie de ulei )
  • 100g zahăr
  • ½ lingură scorţişoară măcinată

Mere în aluat cu sos de vanilie:cum se pregătesc

Se curăţă merele întregi, se decupează cotorul, apoi se taie în rondele de circa 5-8 mm grosime. Se marinează în zahăr, suc de lămâie şi alcool. Se amestecă zahărul cu scorţişoara.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mere în aluat cu sos de vanilie: mod de preparare

  • Aluat:

Se amestecă făina cu berea şi se face un aluat omogen. Se acoperă cu uleiul.

Se bate albuşul cu sarea, dar doar cu puţin timp înainte de a folosi aluatul, şi se adaugă cu atenţie la aluat.

  • Sos de vanilie:

Se fierbe laptele cu vanilia. Se bate spumă gălbenuşul cu zahărul. Se trece laptele prin sită, se adaugă apoi cu grijă gălbenuşul, amestecând mereu. Se pune din nou pe foc şi se încălzeşte până la 85 grade. Se pasează prin sită.

Mere în aluat: cum se servesc

Rondelele de mere se trec prin aluat şi se prăjesc în baia de ulei încins la 160 grade, se scurg de grăsime pe hârtie absorbantă, apoi se trec prin amestecul de zahăr cu scorţişoară.

Se servesc cu sosul de vanilie, dar se poate și cu îngheţată de vanilie.