Hernia de disc: cât durează recuperarea

Hernia de disc te poate mobiliza la pat sau își poate răpi plăcerea de a mai face activitățile care își plăceau, iar atunci singura soluție este intervenția chirurgicală. Ca orice operație și aceasta are urmările ei, dar mai mult creează un stres deosebit persoanelor care se întreabă permanent cum va fi viața lor dupa această operație și ce presupune ea.

Doctorul neurochirurg Dan Benția explică în detaliu cum arată viața pacientului după o intervenție pe coloana vertebrală.

Hernia de disc: primii pași către vindecare

Evoluția tehnicilor operatorii în hernia de disc lombară și cervicală face ca recuperarea post operatorie să dureze mult mai puțin. Astăzi, în clinici, un bolnav se mobilizează după 3-4 h de la operație și se externează în 2 zile. La domiciliu, bolnavii beneficiază în medie de trei săptămâni de recuperare, după care își reiau activitatea profesională. Excepție fac însă meseriile solicitante, cum ar fi cea de alpinist utilitar, antrenor de schi, antrenor de tennis.

În general, sportivii de performanță, dansatorii profesioniști etc sunt persoanele care trebuie să își aloce o perioadă de recuperare mai extinsă ca timp. Acasă, pacientul își va relua activitatea treptat, în prima zi va merge 100 metri, a doua zi 300 metri, iar a treia zi 500 m.

Hernia de disc: ce trebuie evitat

În general, este recomandat ca cel puțin 6 luni după operație să se evite eforturile fizice mari, cum ar fi mersul la sala de culturism, gimnastica, alergările pe distanțe mari, ridicarea de greutăți, peste 4 kg.

Majoritatea pacienților se recuperează neurologic integral și nu mai necesită tratament fizio- terapeutic după operație. Atunci când există semne și simptome reziduale neurologice post operatorii ( o pareză reziduală a degetului mare sau a piciorului) pacienții pot beneficia de tratament. În general pacienții sunt sfătuiți să revină la controale periodice post operatorii, prima dată la scoaterea firelor, după care la o lună, 3 luni, 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

În concluzie putem spune că în era terapiilor neurochirurgicale spinale, în care se utilizează microscopul operator curent, endoscopul spinal și în care inciziile sunt mici de 2 cm și distrugeriile țesuturilor din jurul operației sunt minime.