Gura uscată: stresul, una dintre principalele cauze

Ai senzaţia că ai tot timpul gura uscată? Stresul poate fi principala cauză pentru care te confrunţi cu această afecţiune.

Saliva are un rol important în menţinerea sănătăţii organismului şi, implicit, a celei dentare. Nu numai că îndepărtează resturile alimentare din cavitatea bucală, principala cauză a apariţiei cariilor, dar asigură  şi controlul pH-ului, a lubrifierii cavităţii bucale, precum şi a remineralizării  şi menţinerii integrităţii mucoasei orale.

De aceea, secreţia deficitară de salivă poate duce la dezechilibre semnificative, sănătatea dentară fiind afectată cel mai grav. Plecând de la motivele din cauza cărora pacientul are gura uscată, medicul stomatolog explică ce se poate face pentru a asigura buna funcţionare a glandelor salivare.

Gura uscată: cele mai frecvente cauze

Anumite tratamente pot inhiba procesul de secreţie a salivei, printre care analgezicele, diureticele, medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi ori cele pe care le iau cei care suferă de depresie. De aceea, medicul stomatolog le recomandă pacienţilor sub tratament să se hidrateze corect:

“Dacă pacientul observă că odată cu începerea tratamentului are gura din ce în ce mai uscată este bine să bea multă apă, să evite băuturile cu zahăr adăugat  şi pe cele cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau verde, energizantele”, explică dr. Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară., coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Radioterapia şi chimioterapia pot avea ca efect advers secreţia salivei vâscoase, de unde  şi apariţia senzaţiei de gură  uscată. În acest caz, medicul stomatolog insistăcă modificarea dietei este importantă  şi din punctul de vedere al sănătăţii bucale. Evitarea alimentelor condimentate sau sărate, a lichidelor care deshidratează şi consumul ridicat de apă ar trebui să fie primele schimbări pe care le face pacientul îndieta sa zilnică.

Gura uscată: simptome şi recomandări

“Cauzele încetinirii procesului de secreţie salivară sunt cât se poate de numeroase. De aceea, le recomand pacienţilor mei să fie atenţi la cum reacţionează organismul atunci când trec prin perioade de schimbare.

Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventă, crăparea buzelor, limba înroşită şi uscată, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau chiar şi respiraţia urât mirositoare. Dacă observă că apar cel puţin două dintre aceste simptome, pacientul trebuie să se prezinte la medicul specialist, să poată depista eventualele probleme în stadii incipiente, când încă mai pot fi tratate”, adaugă dr. Ion Melnic.

Stresul, emoţiile puternice sau programele încărcate sunt alţi posibili factori ce pot diminua secreţia de salivă. În aceste perioade, medicul specialist recomandă pede o parte gestionarea emoţiilor puternice, astfel încât să nu afecteze organismul şi în alte moduri, precum  şi adaptarea aportului de alimente şi băuturi excitante.

Gura uscată este poarta intrării microbilor în organism deoarece unul dintre cele mai importante roluri ale salivei constă în filtrarea substanţelor ingerate.  În plus, în unele cazuri, gura uscată poate semnala apariţia unor probleme de sănătate specifice,  cum ar fi diabetul. De aceea, este important pe de o parte ca pacientul să monitorizeze cu atenţie schimbările ce apar în situaţii speciale (în timpul tratamentelor sau în perioade aglomerate)  şi, pe de altă parte, să meargă la medical specialist încă de la primele modificări pe care le observă la organismul său.